duminică, 9 august 2015

Ultimul bărbat american, de Elizabeth Gilbert

    Am primit aceste două cărţi de la Elena, şi îi mulţumesc. Vă povestesc azi despre cea scrisă de Elizabeth Gilbert, autoarea celebrei "Mănâncă, roagă-te, iubeşte", pe care abia aştept s-o citesc.
    "Ultimul bărbat american", este povestea adevărată a lui Eustace Conway, un bărbat care trăieşte şi luptă pentru un singur scop: să-i înveţe pe oameni cum să iubească şi să protejeze natura, să se reîntoarcă la un mod de viaţă simplu. Parcă aţi mai citit despre asta pe la mine, nu? :) Da, cartea are la bază aceeaşi idee ca şi În pădurile Siberiei, dar există ceva diferenţe. Sylvain Tesson experimentează viaţa în sălbăticie timp de 6 luni, în timp ce pentru Eustace Conway este un mod de viaţă. Încă de mic Eustace a fost atras de natură, îi plăceau biologia, geologia, istoria. Mama sa îi susţinea pasiunea pentru ştiinţele naturale, spre deosebire de tatăl său, care era foarte sever, iubitor de matematică, şi spera ca micul Eustace să-i calce pe urme. Ideile lor de a-şi creşte copilul erau mereu opuse. Când a terminat liceul, Eustace a plecat de-acasă, locuind mulţi ani într-un cort. După ce experimenteză viaţa prin munţi (vânează ca să se hrănească, mănâncă din gunoaie), decide să cumpere teren, să înfiinţeze o tabără unde să-i înveţe pe copii modul său de viaţă. 
    Mi-a plăcut cartea. Nu mă văd locuind în pădure, deşi când eram mică asta visam :) Aveam un tablou cu o fetiţă în pădure, lângă o căprioară şi un izvor. Îmi doream să fiu ca ea :) Sunt multe lucruri pe care le învăţăm din carte şi putem să le aplicăm, nu trebuie să ne schimbăm radical viaţa. Dacă toată lumea ar pleca în pădure...nu ar mai exista pădure. Dar putem să folosim cu prudenţă resursele pe care ni le oferă natura, să o iubim şi să o respectăm. Să încercăm să adoptăm un stil de viaţă minimalist, să nu irosim mâncarea. (Mahatma Gandhi spunea "Tot ce mâncăm peste strictul necesar, furăm din stomacul săracilor!") Să încercăm să ne confecţionăm singuri anumite lucruri...şi tot aşa, aţi prins ideea :)
    Dacă sunteţi curioşi (eu am fost), căutaţi pe net informaţii despre Eustace Conway şi Turtle Island. Veţi găsi poze cu el chiar pe site-ul taberei. Enjoy! :)

   Citate din carte:

"Voia să-i avertizeze pe oameni de loviturile regretabile pe care viaţa modernă şi orientată spre consum le dă Pământului. Să-i înveţe pe oameni cum să obţină libertatea faţă de ceea ce numea bunicul lui "moleşitoarea influenţă strâmbătoare de opinii a oraşului". Să-i educe să fie atenţi la alegerile pe care le fac. (Reducerea, Refolosirea şi Reciclarea, sunt idei bune, spunea el, dar aceste trei concepte trebuie să fie ultima soluţie. Trebuie să vă concentraţi mai degrabă asupra a două cuvinte care încep deasemenea cu R: Reconsiderare şi Refuz. Înainte de a cumpăra bunuri care vor fi apoi aruncate, întreabă-te dacă ai nevoie de ele. Şi apoi nu le cumpăra. Refuză-le. Poţi s-o faci)"

"Mai durabile decât zgârie-norii, decât podurile, catedralele sau alte simboluri materiale ale împlinirilor omului sunt monumentele invizibile ale înţelepciunii, inspiraţiei şi exemplului, ridicate în inimile şi minţile oamenilor. Dacă-ţi foloseşti puterea în folosul binelui, adevărului şi frumosului, viaţa ta va căpăta o splendoare nesfârşită."

"Fii prezent în propria ta viaţă. Nu-ţi trece zilele într-o amorţeală, mulţumindu-te să înghiţi orice idee insipidă pe care societatea modernă ţi-o dă cu biberonul prin mass-media, nu-ţi dormi viaţa în dulcea comă a satisfacţiei instantanee. Darul cel mai extraordinar care ţi s-a dat este propria ta omenie, care e legată de conştiinţă, aşa că onorează această conţtiinţă."

Un comentariu:

  1. Intenționam să citesc și eu „Ultimul bărbat american” dar nu a fost să fie. Nu plâng. Sunt chiar bucuroasă. A trebuit să o dau la schimb, împreună cu alte cărți, pentru colecția „O mie și una de nopți”. Azi au sosit ”nopțile”. Jubilez.

    Din ce ai scris tu cred că mi-ar fi plăcut cartea, cel puțin, puțin. :)

    RăspundețiȘtergere